Sari la conținut

[Știri lume] - Șoferii ar putea primi un simplu COD QR, în locul permisului auto. Ar urma să fie recunoscut în toate țările din UE


Postări Recomandate

  • Administrator

 

Permisul auto ar putea deveni o amintire, din 2030, când ar putea fi transformat într-un simplu cod QR. Acesta ar urma să fie verificat şi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Este o propunere venită de la Bruxelles, din partea Comisiei Europeana, care îşi doreşte, printre altele, să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice.

Acest permis va fi utilizat, cel puţin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulţi cetăţeni care probabil nu au anumite abilităţi digitale”, a declarat pentru TVR Marius Petrache, comisar şef la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Iniţiativa Comisiei Europene este, în momentul de faţă, la nivel de proiect. Până să devină lege, mai poate suferi o serie de modificări.

Reguli noi și în privința procedurilor de reînnoire sau preschimbare a unui permis de conducere

 

Bruxelles-ul vine cu reguli noi și în privința procedurilor de reînnoire sau preschimbare a unui permis de conducere. Aceste proceduri vor putea fi făcute online, așa că șoferul poate să își schimbe documentul fără să se prezinte fizic la vreun ghișeu.

După ce va fi reglementată întreaga procedură, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să îşi pună la punct infrastructura digitală.

Vor fi folosite bazele de date existente şi se va dezvolta sistemul de utilizare şi de verificare a permiselor de conducere şi de către autorităţile de aplicare a legii”, a mai precizat Marius Petrache, comisar şef de Poliţie DRPCIV.

În primele două luni ale anului, la nivel naţional s-au eliberat peste 236 de mii de permise de conducere, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Bihor şi Cluj. La polul opus, cele mai puţine permise au fost emise în judeţele Tulcea, Covasna şi Călăraşi, potrivit sursei citate.

Sursa: GANDUL.RO

  • 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...