Sari la conținut

[NEWS]Aurescu a participat la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE. Ce subiecte s-au discutat !


Postări Recomandate

Ministrul Bogdan Aurescu a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, context în care a vorbit inclusiv de tensiunile din Belarus şi perspectivele relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

 

 

În cadrul reuniunii, la capitolul Afaceri curente, au fost abordate situaţia din Myanmar, situaţia din Belarus, Etiopia, Sahel, dosarul nuclear iranian, Comunicarea Comisiei Europene privind Vecinătatea Sudică şi Comunicarea Comisiei Europene privind multilateralismul, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea fermă a loviturii de stat militare din Myanmar din 1 februarie 2021. A făcut apel la abţinerea de la orice formă de violenţă şi la revenirea la forma de guvernământ instituită în urma alegerilor legitime din 8 noiembrie 2020. Ministrul român a propus, pe de o parte, consolidarea dialogului cu statele ‘like-minded’, inclusiv din ASEAN, şi, pe de altă parte, adoptarea de sancţiuni de către UE.

 

În ceea ce priveşte situaţia din Belarus, ministrul a subliniat condamnarea puternică a recentelor măsuri represive contra jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului, precum şi necesitatea continuării presiunii internaţionale pentru derularea unui dialog real cu opoziţia şi societatea civilă. De asemenea, a solicitat progrese în pregătirea planului pentru un Belarus democratic, decis de Consiliul European anul trecut ca urmare a unei propuneri a preşedinţilor României, Poloniei şi Lituaniei.

Discuţia privind relaţiile dintre UE şi Rusia a avut loc în pregătirea dezbaterii pe subiect din cadrul Consiliului European care va avea loc în martie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că vizita la Moscova a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell (5-6 februarie) semnalează clar că relaţiile UE-Rusia au ajuns la un punct de inflexiune.

 

Sursa StirileProTV

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...